Procesul de evaluare
Procesul de evaluare reprezinta o procedura sistematica pe care un evaluator o urmeaza pentru a formula o concluzie bine documentata, credibila, privind valoarea unei proprietati imobiliare, procedura finalizata, de regula, prin emiterea unui document numit raport de evaluare. In general, obiectivul misiunilor de evaluare este de a emite o concluzie cu privire la valoarea de piata. Procesul de evaluare contine toti pasii necesari pentru estimarea acestui tip de valoare, dar si a altor tipuri de valoare recunoscute si definite in Standardele de evaluare in vigoare, emise de ANEVAR si obligatorii pentru activitatea de evaluare din Romania. Pentru estimarea valorii proprietatii imobiliare se pot aplica una sau mai multe dintre cele trei abordari recunoscute:
Pentru estimarea valorii de piata a unei proprietati imobiliare de tip rezidential, cel mai des utilizata este abordarea prin piata. In cadrul acesteia, preturile unor proprietati cu caracteristici asemanatoare sunt comparate si ajustate pentru diferentele constatate intre caracteristicile acestora si cele ale proprietatii subiect.
Rezultatele acestei comparatii sunt analizate si este formulata concluzia privind valoarea proprietatii subiect sau intervalul de valori in care aceasta se afla.