Ghid explicativ al serviciilor de evaluare imobiliara

Definitii

Detalii despre evaluările imobiliare

Evaluarea imobiliara este procesul de estimare a unui tip de valoare, al unui tip de proprietate la o anumita data. Procesul de evaluare este concretizat prin raportul de evaluare. Evaluarea reprezinta o estimare si nu un calcul exact al unei valori folosind o formula matematica sau printr-o cuantificare precisa. Procesul de evaluare imobile impune aplicarea rationamentului profesional al expertului evaluator.

Informati-va cu privire la Actele necesare întocmire raport de evaluare!

Tipuri de evaluari:

Evaluari administrative, pe baza reglementarilor impuse de autoritatile publice.
valoarea de piata a imobiliarelorEvaluari pe baza Standardelor de Evaluare. In prezent ANEVAR recomanda aplicarea Standardelor Internationale de Evaluare 2007.

Scopuri ale evaluarilor imobiliare:

  • Tranzactionarea unei proprietati
  • Fuziuni si schimburi de proprietati
  • Creditare – garantarea imprumuturilor
  • Emisiunea de obligatiuni negarantate
  • Emisiuni de actiuni noi
  • Rezolvarea litigiilor – justa compensare in caz de expropriere, cazuri de inselare dovedita a cumparatorului, evaluarea pentru pagubele produse prin deteriorarea proprietatii
  • Impozitare – impozitul pe proprietate, impozitul pe cadouri – Evaluarea pentru impozitare
  • Asigurare – Evaluarea este realizata in functie de cerintele asiguratorului (valoare de piata, cost de inlocuire brut sau net)
  • Inregistrarea valorii activelor in situatiile financiare.
  • Raportare financiara

Tipuri de valoare

Valoarea de piata este suma estimata pentru care o proprietate va fi schimbata, la data evaluarii, intre un cumparator decis si un vanzator hotarat, intr-o tranzactie cu pret determinat obiectiv, dupa o activitate de marketing corespunzatoare, in care partile implicate au actionat in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangere.

Valoarea de investitie sau subiectiva, definita astfel: Valoarea unei proprietati pentru un anumit investitor sau clasa de investitori, pentru obiective de investitii au pentru obiective de exploatare identificate. Acest concept subiectiv relationeaza o anumita proprietate de un anumit investitor, grup de investitori sau entitate, care au obiective şi/sau criterii de investitii identificabile;

tipuri-de-valoare-imobile

Valoarea justa reprezinta suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunavoie intre doua parti interesate, aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective, cu pretul determinat obiectiv. In optica Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS/IAS), valoarea justa este privita ca fiind sinonima cu valoarea de piata.
In optica IVS 2, valoarea justa este un concept mai larg decât valoarea de piata.

Valoarea speciala este o suma de bani peste valoarea de piata, care reflecta atributele/caracteristicile speciale ale unui activ, care au o valoare numai pentru un cumparator special.
Cumparatorul special este un cumparator pentru care un anumit activ are o valoare speciala datorata avantajelor provenite din dreptul de proprietate asupra acestuia, avantaje de care nu pot beneficia ceilalfi cumparâtori. Valoarea speciala poate apare când un activ are atribute/caracteristici care il fac mai atractiv pentru un anumit cumparator, sau pentru o categorie limitata de cumparatori fata de ceilalti cumparatori.
Aceste atribute/caracteristici se pot referi la aspectele fizice, geografice, economice sau legale ale unui activ.

Valoarea sinergetica este un element aditional de valoare, care este creat de combinarea/fuziunea a doua sau mai multe proprietati, in care valoarea rezultata in urma combinarii/fuziunii este mai mare decât suma valorilor proprietatilor individuale. Valoarea sinergetica poate fi o forma a valorii speciale, care apare in deosebi din combinarea a doua sau mai multor active din care rezulta un nou activ, care are o valoare mai mare decat suma valorilor activelor individuale.

Accesati si pagina de Tarife evaluare imobiliara.