Intrebari intalnite frecvent despre evaluarea in anul 2018

Cine poate intocmi rapoarte de evaluare?

Conform legislatiei in vigoare, activitatea de evaluare poate fi realizata de catre evaluatori autorizati. Evaluatorul autorizat este o persoana fizica sau juridica ce are aceasta calitate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor, aprobata prin Legea nr. 99/2013, cu modificarile ulterioare.

De evaluarea unei proprietati imobiliare se poate ocupa doar un evaluator autorizat cu specializarea EPI (Evaluarea Bunurilor Imobile).

 

Cat dureaza intocmirea unui raport de evaluare?

Durata procesului de evaluare depinde in mare masura de complexitatea misiunii si de disponibilitatea informatiilor necesare.

Aceasta poate varia in functie de aspectele concrete ale proprietatii evaluate. De exemplu, in cazul evaluarii pentru garantarea imprumutului, durata minima pentru elaborarea unui raport de evaluare este de 3 zile lucratoare de la data primirii tuturor documentelor necesare elaborarii acestuia si realizarea inspectiei proprietatii.

Cum procedez daca valoarea estimata nu corespunde cu asteptarile mele?

In acest caz este recomandat sa se solicite o verificare a evaluarii in cauza. Verificarea unei evaluari reprezinta procesul de elaborare a unei opinii privind modul de intocmire a acesteia, precum si comunicarea acestei opinii, proces care se materializeaza printr-un raport scris. Verificarile evaluarilor pot fi realizate numai de catre evaluatori autorizati persoane fizice care detin specializarea Verificarea evaluarii (VE), dovedita cu parafa de verificator (in specializarea corespunzatoare raportului de evaluare supus verificarii) conform legislatiei aplicabile in Romania.

 

Un raport de evaluare poate fi utilizat pentru mai multe scopuri?

 

Raportul de evaluare poate fi utilizat doar in scopul declarat in termenii de referinta, de catre utilizatorii desemnati in raport. De exemplu, daca scopul declarat este garantarea unui imprumut, raportul de evaluare nu poate fi utilizat pentru stabilirea valorii impozabile a cladirii sau pentru stabilirea valorii de asigurare. Scopul evaluarii determina utilizarea unor standarde si metode specifice care pot sa nu fie adecvate pentru alt scop.

 

Cat timp este valabil un raport de evaluare?

Concluzia privind valoarea estimata in cadrul raportului de evaluare este valabila la data evaluarii, data la care au fost disponibile informatiile utilizate pentru fundamentarea valorii.

Cum gasesc un evaluator?

Procedura de identificare a unui evaluator este una foarte simpla si eficienta.

Va invitam sa accesati site nostru: www.anevar.ro si apoi butonul Cautare membri ANEVAR, aflat pe Home.

Veti descoperi ca aveti la dispozitie mai multe optiuni de cautare, astfel incat timpul alocat acestei operatiuni sa fie cat mai scurt posibil: cautarea se poate realiza dupa numarul de legitimatie, dupa localitate, dupa specializare etc.

Intrebari intalnite frecvent despre evaluarea in anul 2018