Ce se intampla in cadrul unei inspectii pentru o evaluare

Inaintea si in timpul inspectiei, evaluatorul:

  • va programa o ora agreata de comun acord cu proprietarul
  • isi va rezerva un interval de timp suficient, in functie de dimensiunea si caracteristicile proprietatii
  • va identifica proprietatea ce urmeaza a fi evaluata
  • va colecta cat mai multe informatii in timpul inspectiei la interior si la exterior (ex: finisaje, imbunatatiri, constructii precum garaje s.a.)
  • va face fotografii pentru a-si asigura reprezentarea vizuala a descrierii din continutul raportului
  • va va adresa o serie de intrebari legate de caracteristicile proprietatii, cum ar fi, de exemplu, data constructiei imobilului

De regula, inspectia este realizata de catre un evaluator autorizat care va intocmi raportul de evaluare sau care face parte din echipa care va realiza raportul. In unele cazuri, inspectia poate fi realizata si de catre specialisti care nu sunt evaluatori autorizati (de exemplu, ingineri constructori), care fac parte din echipa care va realiza raportul de evaluare.

Exista tentatia ca evaluatorului sa i se ceara o estimare prealabila a valorii, imediat dupa inspectie, dar clientul trebuie sa stie ca cea mai mare parte a procesului de evaluare are loc abia dupa etapa inspectiei.

Ca utilizator al raportului de evaluare, este important de stiut ca suma pe care o platesti este pentru: opinia independenta si neinfluentata de niciun factor extern asupra valorii imobilului, exprimata de un evaluator autorizat.

Ce se intampla in cadrul unei inspectii pentru o evaluare
5 (100%) 1 vote