Când apelăm la “Evaluatorul EXPERT în autovehicule rutiere”?

În ghidul de mai jos găsiţi informaţii despre conditiile in care solicitam un evaluator auto, definiţia tipurilor de evaluare si categoriilor de autovehicule. Se vor evidentia diferentele dintre bunurile mobile si cele imobile şi se vor detalia paşii evaluatorului auto. Se vor sublinia scopurile pentru care poate sa fie solicitata o astfel de evaluare şi experţii evaluatori care pot calcula valoarea pentru autovehiculele rutiere ale unei societăţi.

evaluator-auto1. Ce inseamna evaluarea auto?

Acest tip de servicii ale evaluatorilor  reprezinta servicii profesionale de stabilire a unui anumit tip de valoare, pentru o anumita categorie de autovehicule rutiere. Aceste servicii se caracterizeată prin următoarele:

 1. Este prestat de experti ANEVAR;
 2. Nu are legatura cu folosirea aplicatiile on-line de calcul electronic al valorii masinilor;
 3. Valorile calculate de catre expertii evaluatori sunt calculate pe baza Standardelor Internationale de Evaluare;
 4. Valorile calculate urmeaza un rationament profesional strict.

Estimarile valorii autovehiculelor, obtinute cu ajutorul site-urilor gratuite, nu au la baza standarde IVS iar sumele calculate nu pot fi folosite pentru nici un scop oficial.

2. Care este tipul de evaluare pentru autovehicule rutiere?

evaluatorul-autovehicule

Exista mai multe tipuri de activitati de evaluare. Printre acestea se numara: evaluarea bunurilor imobile (proprietati imobiliare) care se deosebeste in primul rand de evaluare de bunuri mobile, apoi de evaluarea de intreprinderi, de fond de comert si alte active necorporale, precum si de de actiuni si alte instrumente financiare.

Exemple de bunuri mobile:

 • autovehicule rutiere
 • mijloace de transport feroviar
 • echipamente tehnologice de tipul mașini
 • unelte universale;

Exemple de bunuri care nu sunt mobile:

 • proprietatea imobiliară;
 • resursele minerale sau naturale;
 • activele agricole (cum ar fi plantațiile si animalele)
 • stocurile de felul materiilor prime și materialelor etc.

Dupa cum reiese din exemplele de mai sus, autovehiculele rutiere sunt obiecte ale proprietatii mobiliare. Bunurile mobile includ elemente corporale și necorporale care nu reprezintă proprietate imobiliară. Astfel, calculul valorilor acestora este o evaluare de bunuri mobile. Clasa acestor bunuri este de obicei omogena, iar piata lor furnizeaza, de cele mai multe ori, date indestulatoare care sa reflecte vânzările recente ale unor active similare.

3. Care sunt bunurile care trebuie evaluate profesional?

infographic-autovehicule1

Pot fi evaluate bunuri mobile rutiere aflate in proprietatea persoanelor fizice, a persoanelor jurice sau in proprietatea unur institutii sau organizatii non-guvernamentale. Aici pot fi cuprinse toate tipurile si categoriile de autovehicule rutiere. Necesita o evaluare profesionala, acreditata ANEVAR, acele bunuri a caror evaluare are unul sau mai multe dintre scopurile enuntate in continuare. Daca scopul difera, este posibil sa nu mai fie nevoie de serviciile unui evaluator. Astfel, rapoartele pentru autoturisme si alte tipuri de autovehicule rutiere pot fi folosite pentru:

 • garantare credite
 • aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale
 • constituire garantii institutii
 • actualizarea valorilor inregistrate in situatiile contabile ale societatilor
 • raportare financiara
 • executari silite
 • lichidari, reorganizari
 • informari in vederea stabilirii valorii de vanzare
 • informari in vederea stabilirii valorii de licitatie
 • stabilirea valorii de casare si recuperare a autovehiculelor rutiere cu grad inalt de uzura

4. Cine sunt evaluatorii de autovehicule rutiere?

Serviciile unui evaluator auto arată că acesta este autorizat pe domeniul Evaluarea Bunurilor Mobile. ANEVAR este organismul care pregateste si instruieste specialistii in evaluarea bunurilor mobile, acestia devenind evaluatori auto. In cadrul ANEVAR activeaza la nivel national un numar de aproximativ 300 de societati de evaluare cu statut de membru corporativ. Colectivele acestor firme sunt compuse din experti evaluatori ANEVAR. În cadrul societatii Haintz Consulting, membru corporativ ANEVAR, sunt percepute urmatoarele tarife pentru rapoartele de evaluare a acestor tipuri de bunuri.

5. Inspectii si evaluarea propriu-zisa

evaluare-autovehicule-1

Inspectiile auto vor fi efectuate intotdeauna de evaluatori certificati ANEVAR, autorizati pe domeniul EBM (evaluarea bunurilor mobile).
Pentru autovehiculele rutiere avariate sau care nu sunt in stare de functionare pot fi necesare investigatii in ateliere service autorizate de producatorul marcii si de Registrul Auto Roman.
Inspectiile si evaluarile complexe sunt realizate de ingeri mecanici auto, experti ANEVAR.

Raportul de evaluare va include atat rezultatele inspectiilor, cat si informatiile obtinute din devizul emis de atelierul de reparatii sau din raportul de expertiza tehnica auto. Evaluarea propriu-zisa a autovehiculelor rutiere consta in urmatorii pasi:

 1. Receptionarea de catre expertii evaluatori a documentelor necesare lucrului (carte de identitate autovehicul, certificat de înmatriculare, carnetul de service etc.).
 2. Inspectarea si identificarea bunurilor.
 3. Punerea in ordine a datelor utile evaluării si optional consultarea cu alti experti sau persoane de specialitate atunci cand este cazul.
 4. Realizare raportului de evaluare. Verificare internă a raportului de evaluare.
 5. Predarea raportului de evaluare către client sau beneficiar.

6. Concluzii

 

masini-camioane

Pentru evaluarea autovehiculelor rutiere si a masinilor in general este necesar sa contactati o firma de evaluare cu statut de membru corporativ ANEVARInspectia si realizarea raportului vor fi efectuate de experti evaluatori de bunuri mobile.

Pentru evaluarea autovehiculelor atipice rutiere, dotate cu sisteme si instalatii complexe, este recomandat sa solicitati evaluatori cu studii universitare ingineresti de specialitate.

Când apelăm la “Evaluatorul EXPERT în autovehicule rutiere”?
5 (100%) 3 votes